Followers

Saturday, February 12, 2011

Siapa Maher Zain ? Insyaallah

Anda pasti telah mendengar lagu insyaallah oleh seorang penyanyi yang bernama Maher Zain ,di Malaysia ramai dah kenal sehingga sekarang ni lagu Insyaallah pun telah di alih bahasa - bahasa Malaysia  .. Siapa Maher Zain? .. Tetapi sejauh manakah anda kenal maher zain?..


Insyaallah - In English version


Insyaallah - Malay version

Kalau nak Audio CD dia boleh order melalui AMAZON kat sini
Biodata Tentang Maher Zain
Name: Maher Zain
Age: 29 years old
Nationality: Swedish (of Lebanese origin)
Education: BA in Aeronautical Engineering
Previous Job: Music Producer
Worked with in the past: RedOne: Akon, Lady Gaga, etc
Album Name: Thank You Allah
Number of Tracks: 13
Release Date: 1st of November 2009
Record Label: Awakening Records

Sumber inspirasi pertama Maher dalam muzik datangnya dari bapanya sendiri iaitu penyanyi tempatan di bandar Mediterranean, Tripoli – Lubnan. Keluarganya berpindah ke Sweeden ketika dia berumur 8 tahun dan meneruskan persekolahannya dan kemudian masuk universiti sehingga dia mendapat sarjana dalam bidang Kejuruteraan Aeronautik. Disebabkan banyak perkara yang berubah di sekitarnya, satu perkara yang tetap sama ialah hasratnya yang kuat untuk muzik. Dia menghabiskan masa akhir di sekolah dengan teman-temannya di mana mereka akan bernyanyi, rap, menulis dan bereksperimentasi dalam segala hal berkaitan dengan muzik. Ketika itu dia mula menyedari yang muzik menjadi sebahagian dari dia.

Setelah terlibat sekian lama dalam bidang muzik di Sweden sebagai penerbit muzik, Maher diperkenalkan oleh RedOne seorang penerbit muzik yang berbakat dan meningkat naik dalam bidang muzik di Sweden. Maher mula bekerja dengan RedOne sebagai artis dari Sweden dan kemudian pindah dengan dia ke New York. Selama beberapa tahun ia berada di tengah-tengah kesibukan kota NY, mereka bekerjasama dengan artis seperti Kat Deluna di album debutnya yang termasuk lagu yang mendapat hits seperti ‘Whine Up’ dan ‘Run the Show’.
Tuesday, February 08, 2011

Pandangan pertama ( andaian ) apa yang kita lihat

Kita selalu meletakkan andaian pada pandangan pertama apa yang kita lihat . Kita rasa apa yang kita lihat itu atau nampak itu adalah itu tujuannya . Sepatutnya kita perlu tanya dahulu yang sebenarnya handak di lakukan .
Sebagai contoh baru-baru ini anak ku ( Najihah  ) ;
Baru -baru ni aku ada temujanji dgn pakar mata di hospital besar Langkawi . Masa dok tunggu turn aku tu ada sorang makcik tu mai macam nak  marah kat aku .. ni anak adik ke ( dia tunjuk kat Najihah ) .. ya anak saya .. makcik nak bagitau le anak kita ni kalau boleh dari kecik jangan ler dok warna rambut dia tu .. kecik kecik dah boh rambut merah ,tak elok tu .Kita kena jaga elok elok jangan ikut orang sangat ,budak kecik2 bukan tau apa ..depa ikut saja tak elok ni .. jgn boh warna ni biaq itam takpe - kata2 makcik tu kat aku ( bagus nasihat tu ,kita sebagai oqang islam memang tak elok aku setuju dgn makcik ni ) .. tapi aku jawab .. sebenarnya makcik anak saya kat rambut dia jadi uban sejak umoq 1 setahun lagi ..sy dah boh macam2 ubat yang doktor bagi ..tapi tak ilang juga .. jadi kami biaq saja macam tu ler ..isteri saya cuma boh inai saja . ( alhamdullillah setakat ni hanya kat tempat tu jer yg uban pun ,kat lain tak ) . Jadi rambut Najihah memang nampak merah ler dgn uban tu ..
Lepas citer kat makcik tu ..dia pun ok jer .. ooo ..itu jer jawapan dia .. sempat sayang Najihah lagi .
Dan terus berlalu ..

Jadi kat sini aku masukkan video yg ada persamaan dgn gambaran tadi .