Followers

Friday, March 04, 2011

Pembayaran Saman Ekor di Lanjutkan Lagi

Nak bayar ker ?

Antara sebab-sebab pesalah saman ekor tak bayar saman mereka :

1.Ada terdapat kes di mana individu ini memakai kereta tetapi menggunakan no plat orang lain yang bertujuan lari daripada hutang bank yang tertunggak. Kemudian kena pula saman ekor. Yang terkena bahananya pemilik no kenderaan tersebut.

2.Surat saman pun tidak dihantar kepada pesalah. Kebanyakan bukannya rajin nak semak saman dengan cara online dan sms ini. Bukan suatu tugas yang sukar pun nak buat surat untuk diberikan pesalah berbanding bayaran yang diterima oleh mereka disebabkan saman ekor ini.

3.Jikalau mahu menghantar surat saman selepas ini, bukan sahaja dimasukkan speeding di kilometer berapa sahaja tetapi patut juga disertakan sekali gambar yang menunjukkan kenderaan yang kena caj itu. Ini tidak, nak tengok gambar kenderaan tersebut, kena bayar pula. Ini nak meniaga ker atau nak mendisiplinkan pengguna sebenarnya?

4.Ada nak tambah?

Bagi saya saman ekor ini kalau dibuat betul-betul dengan tujuan mendisiplinkan pengguna jalan raya ada bagusnya. Tetapi apabila ingin melaksanakan sebarang peraturan, perlulah dibuat dengan sebaik mungkin jangan biarkan peraturan yang dibuat itu begitu dimanipulasikan. Setakat ini sahaja, lebih 10 juta saman ekor sejak dikeluarkan pada tahun 2000, masih tidak dihiraukan oleh pesalah.

Cuba tengok dan fahami video ini ,bukan pasal politik tapi pasal HAK kita ..Sunday, February 27, 2011

Ganti Video Keluarga yg baru

Sebelum ni ada letak video keluarga kat side blog ( my video ) tu . Rasa- rasa dah lama dah dok kat situ . Jadi tambah dgn video baru skit . Sebenar nya hanya himpunan gambar-gambar keluarga sahaja . Tapi takpa Najihah dan Najibah suka bila tunjuk gambar diorang ada kat situ ..hehe .. jadi apa lagi letak je la .

Sebelum ni di selitkan lagu Adibah Nor utk video yang lama tu . Yang terbaru ni masukkan lagu kumpulan Wali - baik baik sayang .. menarik juga . Dah cakap kat Najibah dan Najihah nanti bila besar boleh tengok kat sini antara koleksi masa kecik kecik .

    
Selingan lagu Adibah Nor                             Lagu Wali .. Baik-baik sayang

Laaayyyyaaaaannnnnn....jangan tak layan ...