Followers

Monday, June 02, 2008

Tip nak tidurkan Anak Kita

1.Waktu perlu tidur ;

Jangan tunggu sehingga anak kita letih utk membawanya masuk kedalam bilik tidur. Seharusnya anak dibawa masuk pada waktu tenang setiap malam (tetapkan masanya secara rutin).Secara perlahan-lahan ,letakkannya di atas katil .Jika boleh padamkan lampu supaya dia tahu ,'gelap' tandanya hari sudah malam dan dia harus

2. Mandi ;

Cuba mandikan anak kita sebelum waktu tidur .Cara ini membuatkan dia selesa dan tenang lebih-lebih lagi dgn wangian drp sabun mandi bayi yg digunakan pd badannya .Jadikan amalan ini rutin sebelum masuk tidur .


3. Selepas Makan ;

Selepas sejam memberi anak kita makan hidangan yang terakhir pada malam itu ,kita perlulah memandikannya dan memberi masa untuk dia bermain .Selepas berpakaian tidur ,bawa masuk dalam bilik ,duduk bersama-samanya dengan senyap dan bacakan cerita sebelum tidur .

4. Urutan ;

Boleh dilakukan selepas mandi sebelum tidur .Urutan keseluruh anggota badan akan membuatkan anak kita rasa tenang dan selesa setelah seharian melakukan pelbagai aktiviti dan meneroka persekitarannya yang serba baru .Urutan ini juga sekaligus memudahkan dia tidur dengan lena .Lakukan secara rutin setiap malam sebelum tidur .