Followers

Tuesday, November 14, 2006

PENDIDIKAN ROHANIAH ANAK-ANAK DARI KECIL

Pendidikan Rohaniah – Langkah Awal Untuk Anak

Kita mempunyai tanggungjawab besar untuk mengajar anak tentang tanggungjawab moral .Ia adalah peranan yang amat penting .Mereka boleh di ajar dengan menggunakan imaginasi dan kreativiti .Kita juga boleh bekerjasama dengan guru anak kita untuk mengajar tanggungjawab yang satu ini .

Antara Langkah-langkahnya .

1.Didikan Agama

Tiada satu agama pun yang tidak menekankan soal nilai-nilai murni .Semua agama mengajar penganutnya tentang etika .Bagi kita yang beragama islam ,selain daripada didikan di rumah terdapat juga tadika islam dan sekolah agama yang memberi pendidikan formal berdasarkan islam .Aktiviti seperti membaca buku berkisar riwayat hidup para nabi dan menonton program berunsurkan islam dapat memupuk tanggungjawab moral .

2.Kisah Dongeng

Tanggungjawab moral juga boleh di ajar melalui cerita-cerita yang dipetik daripada kisah-kisah dongeng .Sebagai contoh kisah si Tanggang yang menderhaka kepada ibunya .Anak-anak akan memahami tentang balasan yang bakal diterima jika tidak menghargai pengorbanan ibu .Manakala dalam kisah dongeng arnab dan kura-kura ,anak-anak diajar tentang sikp angkuhakan membawa kerugian pada diri sendiri .


3.Balasan

Anak-anak perlu tahu untuk tanggungjawab keatas setiap perlakuan yang dilakukannya .Samaada baik atau buruk ,mereka akan dapat balasannya .Untuk itu anak-anak akan sedar dan cuba berkelakuan baik demi memastikan mereka tidak mendapat balasan yang tidak baik .

4.Ganjaran

Apabila anak-anak diberikan upah setelah melaksanakan sesuatu ,mereka bukan sahaja dapat belajar menilai wang malah turut tahu tentang kepentingan memenuhi tanggungjawab masing-masing .Lama kelamaan mereka akan belajar untuk merasa bangga dalam menjalankan tugas dengan baik .


5.Teladan

Sebagai bapa kita seharusnya menunjukkan teladan yang baik kepada anak-anak .Dengan yang demikian anak-anak akan meniru perbuatan baik yang telah kita tunjukkan itu .Sekiranya kita sendiri menunjukkan tingkah laku yang tidak elok ,jadi jangan salahkan anak-anak jika mereka bersikap negative di kemudian hari .

6.Penghargaan

Dengan menunjukkan atau memberi penghargaan kepada anak-anak ,mereka akan rasa lebih di hargai .Jadi mereka akan berterusan bertingkah laku baik .Sebagai contoh,Kita boleh menunjukkan penghargaan dengan memuji mereka di atas kerja rumah yang telah dilakukan .
-TQ PA&MA