Followers

Saturday, May 07, 2011

Lagu yang memberi semangat baru

Hidup ini ada pasang surutnya, kadang-kadang kita tiada kawan pada saat-saat kita sangat memerlukan kawan. Tapi kita ada diri kita sendiri, yang boleh mencari sumber lain yang boleh memberi inspirasi untuk terus bersemangat dalam hidup.
Bagi saya, senikata dan lagu-lagu boleh dijadikan bahan pembakar semangat yang berkesan jugak. Kadang-kadang lirik lagu ini, membuka minda kita supaya lebih tenang dan tidak terlalu tertekan dengan masalah yang dihadapi. Ia juga menunjukkan yang sebenarnya, bukan kita sahaja yang mengahadapi kesukaran dalam hidup, ada ramai lagi orang yang menghadapinya. Jika tidak, tak kan lah lagu begitu tercipta.

..Cedok dari :CitraCintaTerindah .. aku setuju dengan pandangan beliau .

Fikirkan boleh! (Metropolitan)

Gemuruh (Faizal tahir)

I believe I can Fly (R. Kelly)

Faith of The Heart (Russell Watson - Start Trek Enterprise soundtrack)

We Are The Champions (Queen)
Friday, May 06, 2011

Kilang mesin taip terakhir di dunia ditutup

Perubahan akan berlaku dgn adanya kemajuan ..

MUMBAI, India – Syarikat Godrej and Boyce yang menjadi pengeluar mesin taip terakhir di dunia terpaksa menghentikan operasinya dan hanya meninggalkan beberapa ratus buah mesin taip dalam stoknya sebelum dijual kepada orang ramai, lapor sebuah akhbar semalam.

Penutupan kilang itu dipercayai akibat permintaan terhadap mesin taip semakin berkurangan sejak 10 tahun lalu selepas orang ramai beralih kepada komputer.tugas mesin taip sudah diambil alih sepenuhnya oleh gajet lebih canggih terutama komputer.
Pengurus Besar Godrej and Boyce, Milind Dukle berkata kepada akhbar tempatan India, Business Standard: “Kami tidak menerima banyak permintaan sekarang. Sejak awal tahun 2000, penggunaan komputer terus mendominasi pengguna di seluruh negara. Semua syarikat yang mengeluarkan mesin taip menghentikan operasi masing-masing kecuali kami.

“Sehingga tahun 2009, kami hanya menghasilkan 10,000 hingga 12,000 mesin taip setahun. Mungkin sekarang adalah waktu terbaik buat pengguna mesin taip untuk mendapatkan produk terakhir kami.”

Syarikat itu memulakan perniagaan sejak tahun 1950-an selepas bekas Perdana Menteri, Jawaharlal Nehru menganggap mesin taip sebagai simbol pengembangan kemerdekaan dan industri di India.

Terdapat sebanyak 200 buah mesin taip ada dalam stok syarikat tersebut. Majoritinya terdiri daripada model dengan aksara bahasa Arab.
Pada awal 1990-an, Godrej and Boyce menjual 50,000 unit mesin taip setiap tahun. Tetapi pada tahun lalu, ia hanya dapat menjual 800 unit sahaja. – Agensi

Artikel  : kosmo.com.my