Followers

Wednesday, September 01, 2010

Tokke atau Gecko

Tokek adalah nama umum bagi cicak besar. Ada beberapa jenis tokek, namun istilah tokek biasanya merujuk kepada jenis tokek rumah berikut.

Tokek rumah adalah sejenis reptilia yang dikenali sebagai cicak besar, spesis Gekkonidae. Tokek rumah memiliki nama ilmiah Gekko gecko (Linnaeus, 1758). Dalam bahasa lain haiwan ini disebut sebagai téko atau tekék (bahasa Jawa), tokék (bahasa Sunda), dan tokay gecko atau tucktoo (bahasa Inggris).

Tokek ialah cicak yang bersaiz besar dan berkepala besar. Panjang maksimum boleh mencapai sehingga 340 mm, (hampir setengah daripada ukuran itu adalah ekornya).

Tokek kerap ditemui di pokok-pokok dalam pekarangan rumah, terutama di kampung-kampung dan tepi hutan. Suara teritorialnya yang keras dan lantang, “tokke… tokke..”,, menjadi kata dasar penyebutan namanya dalam pelbagai bahasa.


Tokek memakan pelbagai spesies serangga, cicak lain yang lebih kecil, tikus kecil dan mungkin juga burung kecil. Seperti spesies cicak yang lain, tokek aktif terutamanya di waktu malam. Kadang-kadang tokek turun ke tanah untuk mengejar mangsanya. Di siang hari, tokek bersembunyi di lubang-lubang kayu atau lubang batu.

Tokek melekatkan telurnya, yang biasanya berjumlah sepasang dan saling berlekatan, di celah-celah lubang pohon; retakan batu; atau jika di rumah, di belakang almari atau di bawah atap. Tempat bertelur ini kerap pula digunakan oleh beberapa tokek secara bersama-sama. Telur menetas setelah dua bulan lebih.

Haiwan ini tersebar luas bermula dari India timur, Nepal, Bangladesh, Myanmar, Tiongkok selatan dan timur, Thailand, Semenanjung Malaysia dan pulau-pulau di sekitarnya, Sumatra, Jawa, Borneo, Sulawesi, Lombok, Flores, Timor, Aru dan Kepulauan Filipina.

Peringatan!!

Hati-hati, tokek rumah kerap menggigit jika ditangkap. Bila dipegang, tokek akan mengangakan mulutnya; siap untuk menggigit penangkapnya. Gigitannya sangat kuat, otot-otot rahangnya seakan mengkunci; sehingga ada yang mengatakan bahawa gigitan tokek tidak akan dapat dilepaskan kecuali jika ada petir menyambar. Dasyat bukan?

Ada cara yang mudah untuk menipu tokek agar tidak digigit ketika memegangnya. Letakkan sesuatu yang agak empuk tetapi liat di mulutnya yang menganga, seperti sepotong ranting atau helaian kain yang dilipat-lipat, yang tidak mudah putus. Tokek akan menggigitnya dengan sekuat tenaga, sehingga si penangkap selesai untuk menilai, memeriksa dan mengukur haiwan itu. Oleh itu, berhati-hati bila berhadapan dengan haiwan ini.

Gigitan tokek tidak dapat dipaksa untuk lepas tanpa melukakan tokek itu. Salah satu cara untuk melepaskan gigitan tokek adalah dengan merendam haiwan tersebut didalam air sehingga ia melepaskan diri. Cara yang paling mudah pula adalah dengan menitiskan cuka ke mulut tokek. Biasanya itu cukup untuk membuat haiwan tersebut melepaskan gigitannya.
Kajian Sains

Salah satu contoh,daging tokek di guna pakai dalam bentuk makanan atau serbuk dipercayai menyembuhkan pelbagai penyakit seperti penyakit kulit, asma dan juga meningkatkan stamina lelaki. Tapi sampai sekarang tidak ada kajian yang pasti mampu menunjukkan keberkesanan perubatan menggunakan tokek.

Sebuah pasukan penyelidikan yang diketuai oleh Prof Wang dari Universiti Henan China telah melaporkan Penemuan ini dan diterbitkan dalam World Journal of Gastroenterology. Tapi ada noresearch pada kajian farmakologi (kajian tentang interaksi antara ubat-ubatan, sistem dan proses kehidupan) dari tokek, bahawa mekanisme kerjanya sebagai anti-tumor masih belum dikenal pasti sehingga ke hari ini.

Dari hasil laporan amalan klinikal yang diterbitkan oleh Medicalnewstoday, Tokek tidak hanya memperkuat sistem kekebalan organisma, tetapi juga boleh menginduksi sel tumor opoptosis sel tumor iaitu yang boleh merosakkan dirinya sendiri. Dalam amalan klinikal, pasukan penyelidik menggunakan tikus betina dalam proses kajian. Selain itu,tokek juga dipercayai menurunkan tindak aktif aktiviti VEGF dan protein bFGF. Protein ini akan menjejaskan pertumbuhan sel kanser. Kesan peningkatan sistem kekebalan dikesan berdasarkan kelenjar timus yang dapat menghasilkan sel-sel kekebalan di leher, pagosit dan sel limpa. Dikenali penurunan ekspresi VEGF dan bFGF protein, dan perbaikan sel apoptotik yang dapat membunuh sel tumor.
Mengapa tokke ini sangat-sangat di cari ..?
Ketika ini Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) sedang melakukan penelitian tentang keberkesanan dari daging,kulit dan hempedu yang dipercayai untuk menyembuhkan penyakit AIDS, asma dan pelbagai penyakit kulit lain. Hal ini untuk menentukan sama ada rawatan ini benar-benar berkesan atau tidak, dan untuk melihat apakah ada efek samping yang mungkin timbul.sehingga ke hari ni.negara-negara barat sedang berlumba-lumba mendapatkan vaksin yang dapat membantu ramai manusia dalam meyelesaikan masalah kesihatan yang susah untuk di ubati.
Kesimpulan
Gecko telah dikenal sejak beberapa dekad yang lalu sebagai ubat tradisional di China dan juga sebagai salah satu menu makanan di Thailand dan Vietnam dan juga di proses menjadikan ubat untuk masalah kesihatan lelaki.Tokek sekarang termasuk salah satu haiwan yang mempunyai harga jual tinggi di dunia dan hebatnya ia hanya terdapat di Asia tenggara sahaja.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ingin menjual tokke atau Gecko ( 400gram keatas sahaja - RM80,000.00 aku bayar )
hubungi 0194172177 atau  roslan977@yahoo.com.my
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------


2 comments:

Anonymous said...

salam, roslan ada tak tokek 430gm ke atas? kalau ada dan ingin jual sila hubungi saya 0176527742. tq.

Anonymous said...

murah sangat harga yang ditawar kan awak tu bro..harga 4oo gram sekarang rm1 juta..